21-06-2019

Jeeja Yanin rebrà el Premi Honorífic del Festival Nits

 

Jeeja Yanin (Bangkok, 1984) és una de les estrelles de la cinematografia de Tailàndia i un referent del cinema d'arts marcials a nivell internacional. L'actriu tailandesa ha acceptat el Premi Honorífic i la invitació per assistir al Festival Nits de cinema oriental de Vic 2019, que tindrà lloc del 15 al 21 de juliol.

El mestre Prachya Pinkaew va veure una jove Jeeja Yanin de 20 anys en un combat de taekwondo i li va demanar que fitxés pel seu equip d'especialistes. Va aprendre Muay thai (boxa tailandesa) i va estudiar interpretació. Jeeja Yanin va inspirar Pinkaew per escriure Chocolate (2008), que podrem veure a la Nit de Benvinguda (dilluns 15 de juliol, al Seminari de Vic).

El seu èxit internacional la va convertir en una gran estrella femenina del cinema d'acció asiàtic. A Raging Phoenix, pel·lícula inaugural del Festival Nits 2010 que es reposa aquest any dins la retrospectiva Thai Action!, va polir encara més la seva inventiva tècnica, afegint-hi l'experiència en el camp de la dansa en escenes que combinen arts marcials i breakdance.

Després van venir productes de lluïment com This Girl is Badass (2011), i aparicions en produccions com la coreana The Kick (2011), on podia mostrar el seu domini del taekwondo, Thai Dragon 2 (2013), acompanyant a Tony Jaa, i en coproduccions de gran pressupost com Europe Raiders (2018) o Triple Threat (2019), estrenada recentment al nostre país. + informació

25 estrenes: des de superproduccions a cinema d'autor

En el seu afany d'oferir una panoràmica representativa i diversa de la producció de cinema asiàtic de la temporada, el Festival Nits presenta una programació que inclou superproduccions de qualitat i films d’autor. Des de l'espectacular incursió a Bollywood de Chuck Russell amb Junglee, fins a l’òpera prima del director Tang Gaopeng sobre els camins per on transita la nova Xina, The Road Not taken, passant pel film de culte de l'any, l'irresistible The Man Who Feels No Pain, la 16a edició del Nits recorre tots els gèneres i estils, arribats des de vuit països asiàtics.

Les novetats del Festival Nits 2019: Nit de Benvinguda, Marató i Expo-Bassa

En la seva 16a edició, el Festival afegeix una nit prèvia al programa: la Nit de Benvinguda, que tindrà lloc al Pati de l'Ós del Seminari de Vic, el dilluns 15 de juliol a partir de les 20.00 h.

Aquest vespre servirà de tancament del programa Més Nits, que omple d'activitats la ciutat de Vic durant les tres setmanes prèvies al Festival, i d'obertura del Festival Nits, en un acte de benvinguda als convidats, col·laboradors i sobretot al públic nitòman.

Centren el programa d'aquesta nit els llaços existents entre Orient i Occident, que són segell del Festival. Inclou, entre d'altres: un concert del grup Zao; l'actuació del drac i lleons xinesos de l'Institut Confuci de Barcelona, acompanyats per la pirotècnia de les vigatanes Fúries d'Ausa; la presentació del projecte Looking China de l'ESCAC (Escola de Cinema i Arudiovisuals de Catalunya) i la projecció del primer film de la retrospectiva Thai Action!: Chocolate, protagonitzat per Jeeja Yanin.

D'altra banda, el festival ha afegit també a la seva programació la Marató del Diumenge: 12.00 h Saint Young Men (Japó, 2018); 14.00 h Big Brother (Hong Kong, 2018); 16.00 h Golden Job (Hong Kong, 2018), inclòs a la Secció Movistar+.

I finalment, cal destacar la transformació de la Bassa en espai expositiu durant el festival, gràcies a dos projectes:
PRISONERS ASSISTANCE NEPAL (PA Nepal) de Bernat Almirall _ Exposició amb fotografies de gran format, sobre la feina que desenvolupa l'activista nepalesa Indira Ranamagar per donar una vida digna a les filles i fills de les persones que han estat presoneres al Nepal.
Exposició coordinada pel Consell local de la cooperació de Vic.

JAPÓ IL·LUSTRAT: TEATRE I MITOLOGIA _ Parada-exposició de l'Angie Delgado.
Creadora del Cactus Tatto Studio, l'Angie, mexicana d'origen, catalana per convicció i japonesa d'esperit (a banda de Nitòmana), exposa cultures, colors, ignoràncies i coneixements en aquesta barreja de dibuix, l'Ukyo-e i el tatuatge.

Un projecte de ciutat: Més Nits!

Els Centres Cívics de Vic i altres espais de la ciutat ofereixen 17 activitats al voltant del cinema, la música i la gastronomia oriental, i també s’omplen de tallers, conferències i exposicions, de l’1 al 14 de juliol. Així, el públic pot anar fent boca de cara a la 16a edició del Festival Nits.

El ‘Més Nits!’ està organitzat de manera conjunta per l’Ajuntament de Vic, la Universitat de Vic (Horitzó Àsia) i el Festival Nits de cinema oriental. Algunes activitats requereixen inscripció prèvia, que s’obre a partir de dimarts 25 de juny.


Ombres de Siam al Museu

L'exposició Ombres de Siam ha estat organitzada conjuntament pel Festival Nits i el Museu de l'Art de la Pell de Vic, dins el projecte Horitzó Àsia. Es tracta d'una mostra de valuoses peces del teatre d'ombres que pertanyen a l'arxiu del Museu: des d'animals realitzats en pell crua retallada i calada fins a figures humanes, passant per objectes ornamentals i cerimonials. Complementada amb projeccions de teatres d'ombres originals i fragments de films de cineastes com Cherd Songsri i Payut Kgaokrachang, inspirats per aquest art mil·lenari.

Aquesta exposició es podrà visitar del 2 al 31 de juliol al Museu de l'Art de la Pell.


Vicsudon Returns...

D’altra banda, se celebrarà la segona edició del concurs Vicsudon, un concurs de curtmetratges on les peces de 3 minuts de durada han de fer referència a Vic i tenir elements asiàtics. A la darrera sessió del festival (diumenge 21 de juliol a les 18.00 h), es projectaran els curts presentats i el públic exercirà de jurat popular.

Compartir