01-07-2019

Thai Action!

 

Anar al cine era l'entreteniment principal de les classes més desafavorides de la vella Tailàndia, i el cinema d'acció era un dels gèneres favorits dels espectadors. Centenars de pel·lícules d'aquest gènere s'estrenaven cada any, moltes vegades passant de llarg les grans ciutats com Bangkok, enfocades a d'altres tipus de films més refinats, com els musicals romàntics

A principis dels vuitanta va sorgir un nou nom dins el gènere: Panna Rittikrai. Aquest jove i ambiciós especialista va arribar per substituir a les marquesines dels cines d'altres joves herois locals del gènere d'acció del passat, com Sarapong Chatri o Mitr Chaibancha. Panna renovaria per sempre el cinema tailandès, amb un tractament de l'acció que no tenia res a envejar al del cine de Jackie Chan, i internacionalitzant del tot aquesta filmografia gràcies a un deixeble seu, Tony Jaa, al qual va convertir en estrella mundial gràcies a Ong-Bak (2004).

A la retrospectiva podrem veure l'evolució del cine de Panna Rittikrai des del seu primer gran èxit local, Born to Fight (1984), fins a un dels seus últims títols estrenats, Bangkok Knockout (2010). La seva història és també la història del nou cinema d'acció tailandès, que no es va aturar amb la seva inesperada mort, el 2014, sinó que continua viva gràcies als seus hereus Tony Jaa, Jeeja Yanin i Kaecha Kampakdee, entre molts d'altres.

Retrospectiva Thai Action!
Del dimarts 16 al divendres 19 de juliol, a les 12:00 h, al Cinema Vigatà

Compartir