Compartir

14-06-2016

Bojos pel Japó

La graella del Festival Nits de cinema oriental 2016 comença a prendre forma i per anar obrint boca us avancem algunes de les pel·lícules que es podran veure del 12 al 17 de juliol a Vic. Japó és el país protagonista d’aquesta edició i com a tal tindrà una presència cinematogràfica destacada en totes les seccions del Festival Nits.

Hi haurà quinze pel·lícules nipones distribuïdes entre la secció oficial, sessions especials, retrospectiva i sessions infantils. A més, també hi haurà influència japonesa en un dels llargmetratges i alguns dels curtmetratges de la Ruta Marco Polo, la nova marca transversal del festival adreçada a produccions occidentals que ofereixen una mirada sobre l’Àsia.

Inauguració i cloenda nipones

El Festival Nits encetarà les projeccions a l’aire lliure a la Bassa dels Hermanos amb molt bon humor de la mà de The Mohican Comes Home.

F MOHICAN

Després de l’èxit de Wood Job l’any passat, que es va endur el Premi Gat de la Sort del Públic, volíem tornar a comptar amb una comèdia per a la Nit del Japó. El film de Suichi Okita és un retrat generacional emotiu i ple d’enginy. La relació d’un pare d’edat avançada, tradicional i acostumat a la vida del camp amb el seu fill jove i cantant d’un grup de Death Metal arrencarà rialles i alguna llàgrima del públic Nitòman.

Per a la sessió de cloenda, el certamen mantindrà el to desenfadat, de fi de festa, que ha capitanejat l’última sessió de cada any. La pel·lícula escollida és Chin-yu-ki, una versió canalla del clàssic de la literatura xinesa Viatge a l’Oest, una mena de Bola de Drac escatològic que serà un regal pels amants de l’humor absurd.

F Chinyuki2-001

L’adaptació del popular manga de Gataro Man presenta a Taro, el fill adoptiu d’una parella d’ancians que té uns poders molt peculiars. El monjo Genzo se l’emportarà per rehabilitar-lo. El Festival Nits viurà la premiere internacional d’aquest film.

Films japonesos a competició

The Mohican comes home és una de les cinc pel·lícules japoneses que participaran a la secció oficial del Festival Nits. Les altres quatre són l’anime The Case of Hana and Alice de Shunji Iwai, la cinta de terror i humor Z Island d’Hiroshi Shinagawa, la premiere internacional de la salvatge Bloody Chainsaw Girl i la comèdia romàntica No Longer Heroine.

La batalla entre yakuza i zombies de Z Island serà la protagonista d’una nit dedicada al terror, el divendres 15 de juliol, i la noia armada amb una serra mecànica de Blood Chainsaw Girl culminarà una nit golfa plena de sorpreses el dissabte 16. Aquella mateixa nit es podrà veure, fora de concurs, The Best of Tetsudon, una selecció dels millors curtmetratges d’aquesta saga d’al·lucinants curts on impera la desvergonya, la creativitat i la diversió.

Gegants i menuts

Japó també serà present en la primera de les sessions infantils d’aquesta edició. Assistirem a l’encontre del lladre més astut del món, Lupin III, i el detectiu amb cos de nen Conan, a l’especial Lupin III vs Detective Conan. I a l’última sessió infantil, la del diumenge 17, gaudirem d’un dels millors tokusatsus familiars de l’any: Japan Local Heroes Great Battle, una reunió de superherois espectacular amb escenes d’acció otaku que viurà la seva estrena internacional a Vic.

Aquesta sessió gairebé es podria incloure dins la retrospectiva Kaijû!, un repàs al cinema de monstres gegants japonès i la seva influència en d’altres cinematografies, com la de Hong Kong. Amb el suport de Japan Foundation, el festival ha preparat un selecció de set títols, cinc clàssics i dues destacades preestrenes: Ataque a los titanes 1 i 2, distribuïts per Media3. Abans de la seva estrena als cinemes el proper mes de setembre, les dues adaptacions en imatge real de l’exitós manga i anime viuran una sessió doble en les millors condicions d’imatge i so.

Els cinc clàssics del gènere Kaijû! que completen la retrospectiva són Godzilla (1954), El grandioso hombre de Pequín (1977), Los monstruos del fin del mundo (1966), El monstruo que amenaza el mundo (1967) i Gamera, el guardian del universo (1995). Aquesta retrospectiva complementarà la publicació del nou llibre del Festival Nits: Kaijû! Quadern de camp.

Marco Polo passarà pel Japó

A la nova ruta cinematogràfica amb mirades creuades entre Orient i Occident que enceta el Festival Nits també hi haurà presència directa o indirecta japonesa. Per una banda, el primer dia de certamen es podrà veure el documental Songokumanía d’Oriol Estrada, un viatge nostàlgic en el temps per recuperar l’esclat del fenomen Bola de drac a Catalunya. També hi ha diversos curtmetratges amb ingredients japonesos: Alma, Serori, Hada, Am I too Big? i Gigantic Heroine, tots ells repartits en diferents sessions de la programació.

Save

Compartir