Compartir

13-07-2016

Nits al dia: Japó

Japó presideix la 13a edició del Festival de Cinema Oriental de Vic 2016.

Un any després les nits de la ciutat de Vic es tornen a tenyir amb aires orientals plens de llum, color i exotisme més enllà de l’orient. Com és de costum en les anteriors edicions, un país pren l’eix vertebrador i en serà el principal representant. Japó ha estat l’escollit per la seva cultura antiga i mil·lenària.

Les primeres sessions del matí s’han repartit entre l’animació de Lupin VS. Detectiu Conan, fent honor a l’animació manga que és reconeguda arreu del món, i la retrospectiva del gènere kaiju amb Godzilla aterroritzant tot el Japó sencer. Una manera de connectar amb un públic dedicat i sempre expectant per trobar sessions més especialitzades dintre del certamen.

Cal destacar, que tot i els actes oficials dintre del festival, les activitats paral·leles continuen prenent importància a mesura que passen els anys per donar molt més de protagonisme a la gent de Vic i dels seus voltants. L’organització de les nits i les diferents institucions de la capital osonenca aposten de nou per programar exposicions, xerrades, cursos i tallers que acompanyaran al públic i assistents d’aquest per donar un caire més ampli i lúdic.

La Bassa dels Hermanos continua essent un dels punts de trobada de tots els nitòmans i aficionats de la cultura i cinema asiàtic amb moments destacats com l’actuació del grup català de J-Pop White Noise, que han aconseguit aportar un toc i to musical diferent d’altres edicions. La formació està presentant actualment el seu segon treball B-Side Stories (2016), ha tocat en directe per a tots els assistents que n’han pogut gaudir durant el sopar.

La gent hi ha respòs com cada any en un festival més que consagrat i que permet establir ponts entre les diferents cultures d’arreu del món. Persones de totes les edats, des dels més petits fins als més grans han pogut gaudir d’una celebració com és el primer dia de la festa que obre i comunica la ciutat de Vic amb el món a través de la cultura i també de la gastronomia. Com sempre, aquesta he estat un dels reclams més potents del vespre i els encarregats d’omplir la panxa als assistents han estat els companys del restaurant Okashii. Aquests han consistit en plats clàssics de la cultura nipona com els fideus yakisoba, el pollastre teriyaki i el sushi variat.

Finalment la nit ha acabat amb la projecció de la pel·lícula “The Mohican Comes Home“, una comèdia japonesa dirigida per Shûichi Okita i que comprèn la relació entre un pare malaltís i el seu fill amant del heavy metal. Dues generacions que tot entendre i veure la vida de maneres molt diferents, cerquen un punt en comú per superar les adversitats i buscar la felicitat entre els dos.

Els actes continuaran dimecres amb el dia dedicat al país de la Xina amb el sopar a la bassa i la projecció del film Beijing Carmen de la directora i guionista Michelle Wang.

Eloi Sabater
@eloisabater

Compartir