Compartir

La Pemba torna a Goli

Sessió especial

FITXA

Catalunya, 2017
Direcció: Josep Pérez
Repartiment: Pemba Chhoti Sherpa, Kanchi Sherpa, Sona Sherpa, Kamingima Sherpa, Ajita Gautam, Nima Yangdu Sherpa, Prnbu Kancha
Idioma: català, nepalès, xerpa / Durada: 53 min.
Distribuïdora: Jopergon, TVC

Sinopsi

La Pemba és una xerpa de l’Himàlaia, l’ètnia nepalesa mundialment coneguda per donar suport als alpinistes als cims més alts de món. Però ella mai ha escalat muntanyes; ella és una cantant de música folklòrica que va marxar del seu país a causa de la Guerra Civil que aquest va patir als anys 90 i que va començar una nova vida amb la seva família a Taradell, a la comarca d’Osona. La Pemba, però, decideix, vint anys després, emprendre un viatge de retorn a la seva aldea natal, Goli, situada en una recòndita vall al cor de l’Himàlaia i totalment desconnectada del progrés, per organitzar un concert i descobrir què queda del paradís on va créixer. En el seu viatge de retorn per celebrar aquest concert, ens ensenyarà, a través de deu personatges que viuen allà; la grangera, el monjo, la professora, el bruixot, el guia de muntanya, etc., com és la vida en un dels indrets més remots i mítics del planeta.

 

Retrobament i inspiració
Pemba torna a Goli explica primer de tot, la història de retrobament d’una dona que un dia va marxar d'un petit poblet de les muntanyes per tenir una educació i que ara, vint anys després, torna al seu poble natal per descobrir, a nivell exterior, què queda del Shangri-la on vacréixer, i a nivell interior, com ha canviat ella després de passar anys corrent el món i ara comparar-se als que encara continuen vivint allà de la forma tradicional. La pel·lícula presenta a la Pemba com a exemple d’integració per a molts altres que com ella una vegada van haver de marxar de casa seva per tenir una vida millor.

Josep Pérez

Treballa en l’audiovisual des de l’any 1994, fent treballs de productor, guionista i realitzador d’una desena de curtmetratges i un llargmetratge; guionista a una desena de projectes de TVmovie; i realitzador de cinc sèries de televisió. Des de l’any 2007 treballa també com a periodista escrivint en diaris i revistes de la demarcació de Girona.


IMATGES