Compartir

Exposició: ‘Found in Translation’

Dissabte, 20 de juliol de 2024, 12.00 h.
Centre Cívic Joan Triadú
Visita guiada

El dissabte 20 de juliol a les 12h es farà una visita guiada a càrrec de Jordi Batet.
L'exposició es pot visitar  de dilluns a divendres de 16 a 20 h al Centre Cívic Joan Triadú

Exposició de cartells originals japonesos de pel·lícules europees i nord-americanes. Una oportunitat per gaudir de l'art en el disseny del cartell japonès, totalment diferent del que estem acostumats a veure, adaptats a l’escriptura i disseny nipons, molt rics tan estèticament com conceptualment.

Són cartells de la col·lecció de Jordi Batet, un enamorat del cinema que treballa a la distribuïdora Clàssic Films, especialitzada en cine clàssic en 35mm. És membre del cineclub BEC (Barcelona Espai de Cinema) i col·leccionista de cartells cinematogràfics des de fa més de trenta anys. La seva afició/devoció pel cinema de Brian De Palma va originar una exposició de pòsters i marxandatge sobre el director a Terror Molins l'any 2018. També és coautor del llibre Psicòpates en sèrie: Les 50 ments més pertorbades del cine (editorial Raima) i De Palma versus De Palma (editorial Hermenaute).

Fa molts anys que col·lecciono cartells de cinema d’arreu del món. Quan vaig veure per primera vegada el cartell japonès de Grup salvatge (The Wild Bunch, 1969) de Sam Peckinpah vaig descobrir un model amb una nova concepció, totalment diferent de tots els que tenia del mateix títol. Era un format més petit que els altres i en el seu disseny hi havia moltes imatges de la pel·lícula en forma de collage, i això li donava una personalitat pròpia que no havia vist mai. A poc a poc em vaig anar aficionant als cartells japonesos de films occidentals, i vaig començar a buscar els dels directors que més m’agradaven. Avui dia he aconseguit reunir tots els cartells japonesos de Peckinpah i Brian De Palma, dos dels meus autors preferits. Amb el temps he anat ampliant la col·lecció amb títols d’altres directors i amb gèneres com el fantàstic. Els cartells japonesos de cinema molt sovint són diferents dels que estem acostumats a veure a Europa per diverses raons: nou disseny en el dibuix, canvi en els colors (pot canviar només el fons del cartell), el ja esmentat collage d’imatges i
la bellesa afegida de la grafia japonesa del títol i els crèdits de la pel·lícula. Aquests cartells tenen diverses mides: 72 x 103 cm,
51 x 145 cm i 51 x 73 cm (format també conegut com a B2), que és el més habitual.

Quan em van proposar exhibir una petita mostra de cartells japonesos B2 per a pel·lícules occidentals al Festival Nits de Cinema Oriental de Vic em va fer molta il·lusió, ja que per primera vegada molta gent en podrà gaudir. I no hi ha un marc millor on fer-ho que un festival tan estimat i especial com és el Festival Nits de Vic.

Jordi Batet Trias