21-07-2018

Divendres, 20 de juliol. El públic del Festival Nits desafia la pluja

La tensió ha omplert la Bassa aquesta nit tailandesa de divendres amb Bad Genius (Nattawut Poonpiriya, 2017). El públic, totalment entregat a les decisions d’aquests estudiants tramposos, ha suportat els moments de pluja per descobrir el final d’una trama amb doble i triple gir. 

Uns que sí que es van mullar (només una mica) van ser els convidats i acreditats del festival. De bon matí, gràcies a Osona Turisme, van fer un esmorzar i una visita al Pantà de Sau, on van practicar Caiac. Aquesta sortida conjunta és una activitat que tant els cineastes com els periodistes valoren molt positivament en cada edició del festival, ja que els permet conèixer el territori i suposa una experiència molt diferent de la que viuen en altres certàmens cinematogràfics. 

El director Amole Gupte, un vell (i bell) conegut del Festival Nits, ha tornat a conquerir-nos amb Sniff!!! (Amole Gupte, 2017), una història protagonitzada per infants que combina elements fantàstics dins d’una faula social. Aquest any estem d’aniversari i no som els únics.

El Festival Nits fa 15 anys i el Mercat de Música Viva de Vic ens dobla l’edat. Per celebrar-ho hem programat conjuntament el primer documental musical de les Nits: The Cambodian Space Project (Marc Eberle, 2015). Ha presentat la primera sessió de la tarda Oriol Roca, assessor artístic de programació del MMVV. El film ha estat una sorpresa per la seva estructura, que juga amb la cronologia i utilitza elements fantàstics per explicar la història d’una banda de rock cambodjana. La col·laboració amb el MMVV es completa amb l'organització del concert de Markus & Shahzad Santoo Khan avui dissabte a la Bassa dels hermanos.

Tot seguit, el film xinès The Looming Storm (Dong Yue, 2018) ha estat el regal de cinema negre de la jornada i ha convençut amb la seva atmosfera fosca i decadent. Un nou exemple de com el cinema xinès s’atreveix a fer crítica política i social a través del thriller. De matinada, els Nitòmans més valents s’han enfrontat a l’absurd. I han perdut. Tal com va dir Reji Hoshino, el productor del Tetsudon: Natural Born Fools - for Foolish Adults (diversos directors, 2018) si ens donessin un euro per cada curt dolent d’aquest recull, “en acabar la sessió seríem tan rics com l’Iniesta”.

Compartir