17-07-2016
Pel que fa als convidats, han visitat el certamen la directora i productora Michelle Wang, una de les noves promeses del cinema xinès. Wang va ser a Vic per presentar la preestrena a Europa de Bejing Carmen, el seu primer llargmetratge, inspirat en la novel·la homònima de Prosper Mérimée. Un altre director novell, el nepalès Rajan Kathet, va presentar a Vic Serdhak, The Golden Hill, un film romàntic d’una gran bellesa que contraposa la vida a la ciutat i en un poble remot de la zona de Mustang del Nepal.
També ha passat pel Festival Nits de cinema oriental Reji Hoshino, transgressor guionista i productor japonès que es va posar el públic a la butxaca amb el seu carisma. Hosino presidia el primer jurat de la història del Festival Nits i també va presentar fora de concurs The ABC of Tetsudon, un recull dels curtmetratges més inclassificables del cinema independent japonès. L’acompanyava en la tasca de jurat el director coreà Kyu-jun Cho, que el 2015 es va estrenar com a director en el camp del llargmetratge amb Somehow, film que va viure la seva estrena mundial al Festival Nits.
Tots ells han valorat molt positivament la qualitat de la programació, activitats i sopars i han ajudat a difondre Vic més enllà del nostre país.
Destacar també la presència al festival d’Oriol Estrada i Rubén Ventura. Els seus treballs van encetar una altra de les novetats d’aquest Festival Nits, la Ruta Marco Polo. Aquesta nova aventura vol donar visibilitat a produccions occidentals que ens parlen d’Àsia.
Oriol Estrada, també conegut a la xarxa com Capitán Urías, va presentar Songokumanía: el Big Bang del Manga. Un documental sobre el fenomen que va suposar Bola de Drac a casa nostra principi dels anys 90. Rubén Ventura va presentar el curtmetratge Alma, basat en la llegenda oriental del fil vermell, que connecta aquells que estan destinats a trobar-se.