11-06-2019
El certamen presenta algunes de les produccions més esperades pel públic: l’estrena mundial de Once Upon a Time in China: Warriors of the Nation (Marco Mak, Xina 2019), vuitena entrega de la popular saga creada per Tsui Hark, protagonitzada per Vincent Zhao; Junglee (2019), l'exuberant aventura selvàtica índia del nord-americà Chuck Russell; Big Brother (Kam Ka-wai, Hong Kong/ Xina 2018) amb Donnie Yen en el rol d'un professor d’institut amb alumnat difícil; la boja comèdia d'Any Nou Xinès Missbehaviour de l'enfant terrible del cinema cantonès Pang Ho-Cheung (Hong Kong/ Xina 2019); Homestay, màgica i romàntica història dels productors de l’èxit Bad Genius (Parkpoom Wongpoom, Tailàndia 2018); The Outlaws (Kang Yoon-sun, Corea del Sud 2017), un thriller trepidant amb l’actor de moda coreà Ma Dong-Seok en estat de gràcia; Golden Job (Chin Kar-Lok, Hong Kong 2018. Dins la Secció Movistar+), culminació de la saga de tríades Young and Dangerous; i The Knight of Shadows (Yan Jia, Xina/ Hong Kong 2019), protagonitzada per Jackie Chan i estrena internacional simultània al Festival Nits i a la plataforma Movistar+.
La 16a edició del Festival Nits presenta una àmplia selecció de films on el/la director/a imprimeix la seva particular visió del món: The Road not Taken (Tang Gaopeng, Xina 2018) és una història d’antiherois que ha estat guardonada com a Millor film als Shanghai Asian New Talent Awards; Under One Umbrella (Japó, 2018), amb el qual, a partir d’una obra de teatre pròpia, el director Takayuki Takuma ens ofereix un film carregat de sensibilitat i humor; Andhadhun (Índia 2018), brillant combinació de thriller i comèdia negra que ha guanyat el FilmFare Award de la Crítica entre molts altres premis; Spring Sparrow (Xina 2019) on la directora novella Li Jingxiang explica la història de quatre amics que es desplacen del camp a la capital xinesa als inicis de l'obertura econòmica del país; o Strega (Japó 2019), un Tokusatsu ple d’acció i humor únic, com Bueno, el seu director, que va sorprendre al públic de Vic amb Gun Caliber (2017).
Els següents títols són impossibles de classificar perquè els escauen múltiples etiquetes. Tots ells destaquen perquè tenen moltes possibilitats de convertir-se en títols de culte o essencials pels amants del cinema asiàtic: la índia The Man Who Feels no Pain (Vasan Bala, 2018), una pel·lícula atípica dins l’univers Bollywood, carregada de referències cinèfiles, diàlegs espurnejants i acció demencial; Pegasus (Xina 2019), una història de redempció del creador de tendència xinès Han Han; o la japonesa Saint Young Men (Yuichi Fukuda, 2019), adaptació en imatge real del famós manga, en el que Jesús i Buda venen de vacances a la terra i comparteixen un petit pis al Tòquio actual. També des del Japó arriba Red Blade (Takahiro Ishihara, 2019), barrejant ciència-ficció i mitologia ninja amb guió de Sion Sono; i The Pool (Ping Lumpraploeng, 2018), el film tailandès inaugural que farà saltar de la cadira a tot el públic de la Bassa.
Els films d’acció ocupen sempre un espai important al Festival Nits: les arts marcials són un component bàsic en el cinema popular asiàtic.
Aquest any es presenta la retrospectiva ‘Thai Action!’ amb cinc films que volen ser un recorregut pel millor cinema d’acció tailandès, destacant l’aportació del gran coreògraf Panna Rittikrai i d’intèrprets com Jeeja Yanin o Tony Jaa.
Els títols que es podran veure en aquesta retrospectiva són: Born to Fight (Panna Rittikrai,1984), Hard Gun (Prapon Petchinn,1996), Chocolate (Prachya Pinkaew, 2008), Raging Phoenix (Rashane Limtrakul, 2009) i Bangkok Knockout (Panna Rittikrai, 2010).
L’acció també és present en molts altres films programats al festival, com les sessions infantils Monkey Magic (Ma Jihai, Xina 2019) i The Wind Guardians (Liu Kuo, Xina 2018).
La resta de films per a tots els públics que es podran veure a les matinals del Cinema Vigatà són: Yatsurugi 8 (Shin Iizawa, Japó 2019), On Happiness Road (Sung Hsin-yin, Taiwan 2018), dins la Secció Movistar+, i una sessió que inclou curtmetratges tailandesos d’animació i una selecció de films del festival BIKY, amb el qual el Nits estrena col·laboració.
El Festival Nits presenta projectes cinematogràfics de treball conjunt entre Orient i Occident, en qualsevol àmbit de la producció cinematogràfica, sota el segell ‘Ruta Marco Polo’.
Entre els casos més evidents d’aquesta edició hi ha el film The Man from Kathmandu (Pema Dhondup. Nepal, EUA, Espanya, 2019), filmada a Los Angeles i amb participació espanyola.
També cal destacar el documental I’m the White Tiger (Lee Chiu, Hong Kong 2018), sobre l’especialista anglès Mark Houghton que ha acabat essent una llegenda de les arts marcials a la indústria del cinema de Hong Kong.
Dins d’aquesta línia, a les pantalles del Nits es podran veure quatre curtmetratges dirigits a la Xina per alumnes de l’ESCAC - Escola de Cinema i Audiovisuals de Catalunya -, com a part del programa d’intercanvi Looking China, realitzat aquest 2019.
En aquesta edició, el centre neuràlgic del Festival Nits dedica la seva suma de gastronomia + mostra d’arts marcials i escèniques + projecció d’un film ‘a la fresca’ als següents països: