Compartir

27-06-2016

Cinema per a tothom

 

El Festival Nits de cinema oriental de Vic és una combinació de gèneres i estils, una oferta cinematogràfica apta per a tots els gustos i públics.

Els més taquillers i explosius

Entre les propostes més espectaculars i comercials d'aquest any destaquen títols com Ip Man 3. Donnie Yen torna a encarnar al mestre de Bruce Lee en la tercera i última aportació a aquesta saga convertida en clàssic. La cinta, distribuïda al nostre país per Isaan Entertainment, destaca per l'elegant posada en escena i les magnífiques coreografies d’acció. Hong Kong també és l’origen d’Office, la nova invenció del gran Johnnie To, que ara s’atreveix, i se’n surt amb èxit, amb el gènere musical.

El cinema indi oferirà tot el seu potencial comercial amb Baaghi, un body count d’arts marcials que conté tots els elements del Bollywood, i 24, superproducció tamil dels productors d’Enthiran. The Robot que proposa un viatge en el temps en una enginyosa trama decorada amb uns efectes especials de primera línia. El cinema xinès també aposta pels blockbusters amb Monster Hunt, la segona pel·lícula més taquillera de la seva història. És un wu xia d’aventures familiars amb actors de carn i ossos que interactuen amb monstres animats pel mateix equip que va fer Shrek. De la Xina també arriba Chongqing Hot Pot, una reunió de gèneres que desemboca en un tour de force d’acció i comèdia negra.

De Taiwan es programarà una de les proeses artístiques del certamen, The Arti, una cinta animada, amb CGI i titelles tradicionals, que ha estat una revolució a mitja Àsia i de la qual ja se’n prepara una segona part.

I el cinema del Japó, país convidat d’aquest any, sorprendrà amb la cinta inaugural, The Mohican Comes Home, una comèdia generacional que trenca tòpics; No Longer Heroine, una exitosa teen-movie romàntica basada en un popular manga, i les dues parts del Live Action d’Ataque a los titanes. Abans que MediaTres l’estreni el proper mes de setembre, els Nitòmans la podran gaudir com mai en una preestrena que servirà de colofó a la retrospectiva dedicada al kaijû eiga, el cinema de monstres japonès, que escamparà per Vic el terror de criatures com Godzilla, Gamera o Gappa.

Els més arriscats i introspectius

A mig camí entre el cinema més comercial i l’autoral, el Festival Nits presenta Beijing Carmen, aproximació xinesa al mite d'aquesta femme fatale andalusa de la novel·la de Prosper Mérimée que es va fer cèlebre gràcies a l'òpera de Georges Bizet i que en d'altres ocasions ja ha fet el salt a la gran pantalla. Dirigida per la coreògrafa Michelle Wang, que serà a Vic per presentar el film, la cinta es completarà amb un espectacle de flamenc a càrrec de l'artista vigatana Aina Nuñez.

Pel que fa al cinema independent, el Festival Nits ha traçat una extensa programació amb obres d’autors de culte com Shunji Iwai, del que es veurà el delicat anime The case of Hana & Alice; Xu Haofeng, que delectarà amb el seu homenatge al kung-fu més pur amb The Master, i Johnny Ma, que aproparà els espectadors a l’infern que viu un home corrent quan provoca un accident involuntari amb Old Stone, pel·lícula que va ser prohibida al Festival de cinema de Hong Kong però que a Vic no tindrà problemes per ser exhibida.

La llista de títols d'autor és llarga. La estación de las mujeres és un cant a la llibertat i justícia per a les dones de l’Índia. Killa, també de l'Índia, és una història sobre el pas de la infància a l’adolescència que va guanyar l’Ós de Cristall al passat Festival de Berlín. A la programació també hi ha The Deal, un nou thriller coreà que clavarà al públic als seients del Vigatà, o Serdhak i Sunakali, que arriben del Nepal amb una reflexió sobre els suposats avenços del món modern i l’exemple de l’esport com a mitjà integrador.

En els últims anys, els documentals han anat guanyant pes al festival. Aquest any es podran veure tres exemples de la bona salut d’aquest gènere també a l’Àsia: For the Love of a Man, un increïble retrat dels fans de la gran estrella del cinema indi Rajinikanth; The Last Pinoy Action King, sobre l’actor més reeixit del cinema d’acció filipí, i Songokumania, producció catalana on l’Oriol Estrada repassa el fenomen Bola de Drac.

Els Golfus de Vic

Finalment, el Festival Nits ha dissenyat una programació transgressora, amb pel·lícules divertides, originals, picants... A la Nit Golfa d’aquest 2016 es podrà gaudir d’un grapat de curtmetratges passats de voltes i dues pel·lícules: The Best of Tetsudon, un recull dels millors treballs d’aquesta franquícia del cinema desvergonyit, i Bloody Chainsaw Girl, un nou exemple de sèrie B, basada en un altre popular manga, on una jove col·legiala es passeja amb una serra mecànica i no per tallar llenya, precisament. També hi haurà acció, humor i gore a la nit del divendres, Z Island és una delicatessen on comparteixen escena els yakuza i els zombis. D’una trobada com aquesta només en pot sortir quelcom de bo.

I com a colofó de la setmana: Chin-yu-ki. Es tracta d'una adaptació d’un altre manga, el de Gataro Man, on es parodia sense cap tipus de remordiment el cèlebre Viatge a l’oest xinès. Algú l’ha definit com un Dragon Ball escatològic. A algú se li acut millor manera d’acabar el festival?

Compartir